Od kilku lat coraz większe zainteresowanie na rynku farmaceutycznym wzbudzają wśród Klientów probiotyki. Potwierdzona badaniami naukowymi ich skuteczność przekłada się na zadowolenie osób stosujących suplementację probiotyczną.
Probiotyk to żywe, wyselekcjonowane drobnoustroje – na ogół bakterie. Takie mikroorganizmy wywierają pozytywny wpływ. Przeciętny mikrobiom (mikrobiota) przewodu pokarmowego człowieka, czyli mikroorganizmy występujące przede wszystkim w jelitach, ma masę nawet do 2 kg.
Coraz częściej przyjęło się również określać jelita jako drugi mózg, biorąc pod uwagę procesy decydujące zarówno o regulacji wewnętrznej, jak i samopoczuciu. Zadbanie o tę część organizmu wpływa bowiem na ogólną kondycję psychofizyczną.
W XXI w. jesteśmy świadkami wielu transformacji środowiskowych i żywnościowych, efektem których jest uzasadniona suplementacja probiotyczna. Zmianie ulegają sposoby hodowli, chowu i produkcji żywności. Ponadto gorsza jakość gleby (wyjałowienie, stosowanie sztucznych nawozów) oraz zanieczyszczenie i degradacja środowiska decydują o niższych walorach prozdrowotnych zbóż, warzyw i owoców. W związku z tym dbałość o florę bakteryjną jelit bez odpowiedniej suplementacji staje się utrudniona bądź wręcz niemożliwa.
Jednocześnie nie ma powodów, by obawiać się suplementacji probiotycznej na co dzień. Probiotyki obecne są np. już w mleku matki, pozostają zatem naturalnym składnikiem, z jakim człowiek ma do czynienia od narodzin. Równowaga mikrobiologiczna często już jednak we wczesnych latach życia zostaje zaburzona. Takie tendencje w obrębie mikrobioty utrwalają się w wieku dojrzałym i starszym.
Często dochodzi również do zaburzenia flory jelitowej w związku ze stosowaniem antybiotyków. W trakcie i po antybioterapii zaleca się osłonę w postaci probiotyku. Dzięki temu zostaje utrzymana równowaga i właściwy skład mikrobioty jelitowej.
Bakterie probiotyczne normalizują ilościową i jakościową pracę jelit, wspomagają trawienie oraz zwiększają odporność. Istotna jest szczególnie ostatnia cecha warunkująca dobrostan organizmu i traktowane w szerokim zakresie zdrowie.
Podstawowy składnik probiotyków to właśnie liczne szczepy bakterii (na ogół kilkanaście) i wielość mikroorganizmów (nawet kilkaset milionów w dziennej porcji). Bakterie te mają zdolność adhezji, czyli przylegania, co poprawia bilans zdrowotny i energetyczny człowieka. Preparaty zawierają także metabolity drobnoustrojów, np. związane z przemianami energetycznymi w komórkach kwasy organiczne.
Liczne dodatkowe zalety posiadają probiotyki w płynie. Są łatwe w przełykaniu, wydajne, możliwe do podzielenia na dowolnej wielkości porcje, dają się rozcieńczać. Mają także rozmaite walory smakowe. Nadają się do zażywania w trakcie posiłków. Stwarza to możliwość wygodnego stosowania przez osoby w różnym wieku – od dzieci po seniorów.
Wersja płynna zawiera w składzie witalne bakterie probiotyczne, które są zdolne do szybkiego zasiedlania pasażu jelit; a także metabolity tych bakterii. Dodatkowo postać płynna sprzyja wzbogacaniu produktu uprzednio fermentowanymi ziołami, warzywami itp. Fermentacja wydobywa i uwydatnia walory zdrowotne oraz smakowe roślin.
W ofercie naszej apteki internetowej znajdą Państwo probiotyki liofilizowane, ale również unikatowe na rynku wszechstronnie przebadane i wysokiej jakości probiotyki w płynie marki Joy Day.