Choroby wątroby zwykle są powodowane przez: nadużywanie alkoholu, niewłaściwą dietę, stałe przyjmowanie leków, zakażenie wirusami zapalenia wątroby oraz otyłość. Do najczęstszych schorzeń wątroby należą: stłuszczenie i marskość wątroby, wirusowe zapalenie wątroby oraz nowotwory.
Podstawowe zasady diety wątrobowej
1. Śniadanie jedz nie później niż godzinę po przebudzeniu.
2. Jedz małe, lekkostrawne posiłki co 2-3 godziny. Małe porcje nie tylko łatwiej się trawi – zwiększają też efektywność przyswajania składników odżywczych.
3. Zapomnij o smażonych potrawach – zastąp je posiłkami gotowanymi lub pieczonymi.
4. Warzywa zawieraj w co najmniej trzech posiłkach dziennie – zwłaszcza warzywa zielone, marchew i pomidory. W chorobach wątroby często dochodzi do upośledzenia przyswajania witamin, dlatego zapotrzebowanie na nie zwiększa się.
5. Ogranicz korzystanie z ostrych przypraw i soli.
6. Ogranicz błonnik.
7. Jedz powoli, unikaj przejadania się.
8. Zwracaj uwagę na temperaturę posiłków i napojów – nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne.
9. Kolację jedz nie później niż 2-3 godziny przed snem.
10. Pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie.
11. Ogranicz słodycze – jedz je nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, jedynie w niewielkich ilościach.
12. Nie pijaj mocnej kawy – dozwolona jest kawa zbożowa.
13. Bezwzględnie wyklucz z diety alkohol.
Produkty dozwolone w diecie wątrobowej
napoje – przede wszystkim woda mineralna, niezbyt mocne herbaty (dotyczy to herbat owocowych i ziołowych oraz herbaty czarnej), kawa zbożowa, soki owocowe i warzywne, koktajle mlecze
warzywa takie jak: ziemniaki, buraki, pomidory, ogórki, marchew, cukinia, sałata zielona i lodowa
owoce – obrane jabłka i gruszki, brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki, kiwi, maliny, truskawki, banany
pieczywo – chleb pszenny, graham, grzanki, biszkopt, kajzerki, ciasto drożdżowe
chude mięso, a więc przede wszystkim: mięso drobiowe, jagnięcina, cielęcina
chude ryby: dorsz, mintaj, halibut
zupy na wywarach warzywnych lub mięsie drobiowym
przyprawy: kminek, anyż, majeranek, oregano, koper, pietruszka, melisa, goździki, cynamon
Produkty zakazane w diecie wątrobowej
Podczas stosowania diety wątrobowej należy unikać ciężkostrawnych potraw, produktów wysokoprzetworzonych oraz półproduktów. Do produktów, które trzeba wykluczyć z jadłospisu osób o chorej wątrobie należą:
napoje gazowane, alkohol, kakao, kawa ziarnista i mocna herbata
warzywa takie jak: cebula, czosnek, groch, fasola, zielony groszek, papryka, kapusta
owoce: śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką
tłuste mięso wołowe i wieprzowe, baranina
ryby: łosoś, śledź, sardynka
zupy: grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, ogórkowa
przyprawy: chilli, ostra papryka, ocet, curry, musztarda, pieprz.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie - kajzerka z twarożkiem, sałatą i pomidorem,
Drugie śniadanie – koktajl bananowo - truskawkowy,
Obiad – pieczone udko z kurczaka, surówka z marchewki,
Podwieczorek – ciasto drożdżowe,
Kolacja – omlet z białek jaj (żółtka nie są wskazane podczas diety wątrobowej).