Zielona herbata pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie od dawna jest znana ze swych prozdrowotnych właściwości i wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ma wiele odmian, które różnią się smakiem, zapachem, kolorem oraz zawartością kofeiny, a co najważniejsze, wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Jaki jest jej wpływ na organizm, dlaczego warto ją pić, kto powinien jej unikać i jak ją parzyć?
Jak zielona herbata wpływa na organizm?
- Wspomaga odchudzanie - przyspiesza przemianę materii i hamuje nadmierny apetyt.
- Zapobiega tworzeniu się cellulitu.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Ma działanie przeciwutleniające.
- Odświeża i zapobiega powstawaniu paradontozy.
- Poprawia wygląd skóry, przeciwdziała procesom starzenia się.
- Działa moczopędnie, pomaga oczyścić organizm z toksyn.
- Wspomaga metabolizm wątroby.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu.
- Chroni przed działaniem wolnych rodników, zapobiega nowotworom, a w szczególności rakowi skóry spowodowanemu promieniowaniem UV, rakowi piersi oraz rakowi prostaty.
Kto powinien unikać picia zielonej herbaty?
- Dzieci do 10. roku życia
- Kobiety w ciąży i w okresie laktacji
- Osoby starsze
- Osoby wrażliwe na kofeinę
- Osoby poddawane dializie
- Anemicy
- Osoby z chorobami serca
- Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie tętnicze
Zielona herbata, mimo pozytywnego wpływu na organizm, może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego i żelaza, wypłukuje wapń z organizmu oraz osłabia działanie leków na nadciśnienie tętnicze.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Łyżeczkę suszu należy zalać 200 ml wody o temperaturze 70-80°C. Jeżeli pragnie się uzyskać działanie pobudzające, należy parzyć ją pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Natomiast aby herbata miała działanie uspokajające, należy ją parzyć przez 4-6 minut. Po zaparzeniu liście należy oddzielić od gotowego naparu. Każda odmiana zielonej herbaty wymaga jednak nieco innego traktowania. Warto także wiedzieć, że im dłuższy czas parzenia, tym więcej przeciwutleniaczy dostarczanych jest do organizmu. Nie każdemu jednak zasmakuje zbyt długo parzona zielona herbata – choć jej właściwości prozdrowotne zyskują na działaniu, nabiera ona gorzkiego smaku.
Warto spożywać zieloną herbatę ze względu na jej ceniony smak oraz pozytywne działanie, jakie wykazuje na organizm, należy jednak pamiętać, by nie pić jej w zbyt dużych ilościach. Przyjmuje się, że picie 2-5 filiżanek zielonej herbaty w ciągu dnia zapewnia jej optymalne działanie.