Firma HiPP to obecnie największy na świecie przetwórca surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego, oferujący szeroki asortyment produktów do żywienia oraz pielęgnacji dzieci i niemowląt. Przedsiębiorstwo założone zostało w 1932 roku przez Georga Hippa, aczkolwiek korzenie jego historii sięgają znacznie dalej, bo aż do roku 1899. Wówczas ojciec Georga – Joseph Hipp, wyprodukował w swojej cukierni pierwsze jedzenie dla niemowląt. Przedsięwzięcie to było podyktowane koniecznością – jego żona Maria Ostermayer miała bowiem problemy z laktacją. Pomysłowy ojciec postanowił samemu zatroszczyć się o pożywienie dla swoich dzieci i z produkowanych w swojej cukierni sucharów ucierał mączkę sucharkową, która w połączeniu z mlekiem okazała się doskonałym posiłkiem dla niemowląt. Wkrótce mączką zainteresowali się również znajomi i sąsiedzi pana Hippa oraz osoby mające problemy z karmieniem swoich pociech. Na początku XX wieku niewielka cukiernia w zasadzie przemieniła się w mały zakład produkujący mączkę dla niemowląt, który z czasem jednak przestał nadążać z zaspokajaniem wielkiego popytu na ów produkt – wtedy syn Josepha George otworzył w 1932 roku własną firmę w Pfaffenhofen, gdzie produkcja gotowej do spożycia życwności dla dzieci ruszyła pełną parą.
W połowie lat 60 ubiegłego wieku asortyment zaczął się rozszerzać; powstały dwa nowe dania oraz dwa rodzaje warzyw sprzedawane w słoiczkach, a ponadto ofertę uzupełniono o soki, desery oraz pełnoziarniste kaszki owocowe. W czasie, kiedy produkcja żywności dla niemowląt osiągnęła skalę przemysłową, George Hipp postanowił rozpocząć uprawę warzyw i owoców metodami naturalnymi, czyli bez użycia chemii. Wzorował się wówczas na zaleceniach dr Hansa Muellera, twórcy zasad rolnictwa ekologicznego. Proponowane przez doktora metody wdrażał początkowo w swoim rodzinnym gospodarstwie Hipp – Ehrensberger Hop usytuowanym nieopodal miasta Pfaffenhofen, szybko jednak zdołał utworzyć sieć gospodarstw ekologicznych BIO, przekonując okolicznych rolników o wyższości rolnictwa ekologicznego nad tradycyjnym.
Chociaż firma zmieniła właścicieli, którymi obecnie są synowie Georga Hippa – Claus, George i Paulus, wytwarzanie produktów najwyższej jakości bazujących na surowcach pozyskanych z ekologicznych gospodarstw nadal stanowi główny cel jej działalności. Obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia około 2 tys. osób, posiada blisko 6 tys. ekologicznych gospodarstw o łącznej powierzchni rolnej 15 tys. hektarów i sprzedaje swoje produkty w większości krajów Europy.