Institut Rosell to kanadyjska firma założona w 1932 roku zajmująca się opracowywaniem, produkcją i sprzedażą probiotyków. Od 1998 roku stanowi część przedsiębiorstwa Lallemand Inc. i znana jest pod nazwą Institut Rosell – Lallemand Inc.; posiada główną siedzibę w Montrealu oraz placówki badawcze zlokalizowane w Tuluzie we Francji. Oferuje szeroką gamę preparatów probiotycznych, w tym preparat Sanprobi IBS zawierający unikalny szczep bakterii Lactobacillus plantarum 299v, który wspiera i zachowuje mikroflorę jelitową, a ponadto łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego. Firma jest ponadto znana z takich wyrobów jak m.in. Probio'stick polecany w stanach stresu, Lacidofil przeznaczony do ochrony przed biegunką wywołaną przyjmowaniem antybiotyków, Protecflor stworzony w celu zwalczania biegunki ostrej i podróżnej, Probiokid zmniejszający częstość epizodów zakaźnych u dzieci, ProbioStim stworzony w celu zapobiegania zakażeniom pochodzenia bakteryjnego czy Fermalac zapobiegający nawrotom bakteryjnego zapalenia pochwy.
Lallemand Inc., zrzeszający w swoich ramach m.in. Institut Rosell, jest kanadyjskim przedsiębiorstwem specjalizującym się w rozwijaniu i produkowaniu drożdży i bakterii wykorzystywanych m.in. w piekarnictwie, żywieniu zwierząt, rolnictwie oraz farmacji do produkcji produkcji probiotyków. Założone zostało pod koniec XIX wieku w Montrealu przez Freda Schurera nazywanego również "Lallemand" ze względu na jego pochodzenie – przybył bowiem z do Kandady z Alzacji – regionu w Europie dzielonego niegdyś między Niemcy i Francję. W 1952 roku firma została przejęta przez Rolanda Chagnona i do dnia dzisiejszego stanowi własność rodziny Chagnon. Od czasu uruchomienia pierwszej fabryki produkującej drożdże piekarskie w 1923 roku, Lallemand Inc. rozwinęło się do niebotycznych rozmiarów – obecnie zatrudnia ponad 3500 pracowników w 45 krajach rozmieszczonych na pięciu kontynentach świata i zorganizowane jest w 11 jednostek biznesowych. Dysponuje własnym centrum badawczo-rozwojowym zlokalizowanym w National Research Council of Canada w Montrealu oraz współpracuje z uniwersytetami, szpitalami i ośrodkami badawczymi, a także korzysta z porad czołowych liderów opinii.
Kanadyjski producent może pochwalić się spełnianiem najsurowszych wymogów produkcyjnych, co potwierdzają posiadane przez niego liczne certyfikaty, takie jak m.in.: Health Canada (NHPD), certyfikat Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP, C-TPAT, Canadian Health Food Association CHFA, Amiqs, FAMiqs, IFS, certyfikat ISO 900, NOP Organic oraz status GRAS i Halal dla wybranych szczepów.