Zdrowy organizm całkiem dobrze radzi sobie z czyhającymi na każdym kroku drobnoustrojami, jednak system immunologiczny od czasu do czasu zawodzi, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy do czynienia ze spadkiem odporności. Osłabiona zdolność organizmu do walki z patogenami może być także wynikiem przewlekłego stresu, braku snu i aktywności fizycznej, stosowania używek czy leków, zwłaszcza antybiotyków i środków przeciwzapalnych. Większości z powyższych czynników nie sposób wyeliminować, gdyż są nieodłączną częścią współczesnego stylu życia, ale zawsze możesz zadbać o stan swojej odporności. Stymulowanie układu odpornościowego jest szczególnie wskazane, jeżeli borykasz się z ciągle nawracającymi infekcjami. Najlepsze do tego celu są naturalne, domowe metody, które powracają obecnie do łask po wielu latach zapomnienia. Sprawdź, jak wesprzeć system immunologiczny stosując odpowiednią dietę, zioła, syropy, płukanki czy zwykłe bańki!
1. Dieta na wzmocnienie odporności
Aby układ immunologiczny działał prawidłowo, potrzebuje odpowiednich składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą. Szczególnie ważna z punktu widzenia odporności jest witamina C, niezbędna dla działania interferonu – antywirusowej substancji wytwarzanej przez wszystkie tkanki organizmu. Z kolei witamina A wspiera antybakteryjne działanie lizozymu obecnego w płynach ustrojowych.
Dieta na wzmocnienie odporności powinna obfitować przede wszystkim w świeże owoce i warzywa, które są naturalnym źródłem witaminy C, a także w mikroelementy i kwasy omega-3. Naturalną ochronę najlepiej wspomaga rozpoczęcie dnia od wartościowego śniadania. Na poranny posiłek szczególnie wskazana jest ciepła owsianka bądź jaglanka z orzechami. W ciągu dnia doskonale sprawdzi się natomiast ciepła kasza z warzywami, zwłaszcza z dodatkiem rozgrzewających przypraw takich jak cynamon, kurkuma czy imbir.
Prawdziwym pogromcą wirusów i bakterii jest czosnek, dlatego warto dodawać go do wszelkich sosów i dipów. Czosnek skutecznie wzmacnia odporność poprzez stymulację komórek odpornościowych i zwiększenie produkcji przeciwciał. Tę aromatyczną roślinę można stosować też w celu leczenia przeziębienia, bólów głowy czy chorób układu oddechowego. Przy przeziębieniu niezwykle skuteczne jest ponadto spożywanie rosołu, który zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, a także picie herbaty z miodem. Miód to naturalny lek o działaniu wzmacniającym, przeciwbakteryjnym i łagodzącym ból gardła. Do tak sporządzonej herbaty nie zapomnij dodać cytryny będącej bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność oraz działa przeciwutleniająco. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać tych składników do wrzątku, gdyż wówczas utracą swoje drogocenne właściwości. Podobnym działaniem do czosnku charakteryzuje się cebula, która również słynie ze sprawnego likwidowania bakterii, a ponadto pomaga w odkrztuszaniu, dlatego cebulę zasypaną cukrem można z powodzeniem stosować jako syrop na kaszel.
2. Zioła na wzmocnienie odporności
Jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w celu wzmocnienia odporności jest czarny bez, który działa przeciwwirusowo, a ponadto dostarcza organizmowi wapń, potas, żelazo i wysokie stężenie witamin C i A. Czarny bez warto stosować zapobiegawczo w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę o etiologii wirusowej, ale także wówczas, gdy dopadnie nas choroba. Udowodniono, że roślina łagodzi przebieg i skraca czas trwania grypy działając napotnie i wykrztuśnie. Wskazana jest także przy infekcjach układu oddechowego z towarzyszącym kaszlem i gorączką.
Jeżówka purpurowa (ehinacea) to kolejne zioło, które znane jest z właściwości stymulujących układ immunologiczny. Warto stosować je profilaktycznie, zwłaszcza w okresie zwiększonej zachorowalności bądź w okresie osłabionej odporności wywołanej np. stresem.
Czarnuszka pomaga utrzymać równowagę immunologiczną dzięki zawartości kwasów tłuszczowych.
Olej z wiesiołka zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA) z grupy omega-6, który wspiera równowagę hormonalną organizmu, przyczyniając się tym samym do wzmocnienia odporności.
3. Płukanki i syropy
Gdy dosięgnie nas choroba, w pierwszej kolejności warto wypróbować naturalne metody, które w przeciwieństwie do chemicznych leków nie wiążą się ze skutkami ubocznymi. W przypadku kataru, zamiast stosować zwykłe krople, które prowadzą do wysuszenia śluzówki nosa, lepiej wykorzystać naturalną alternatywę, jaką jest roztwór soli morskiej bądź inhalację z rumianku, majeranku, szałwii bądź soli. Jeżeli chorobie towarzyszy suchy męczący kaszel, dobrym rozwiązaniem są syropy z podbiału czy babki lancetowatej, a także domowej roboty syropy z czosnku, cebuli i miodu, które ułatwiają odkrztuszanie, a przy okazji wzmacniają odporność, pomagając uporać się z infekcją.
4. Bańki
Bańki lekarskie to naturalna i w pełni bezpieczna metoda wzmacniania i pobudzania pracy układu odpornościowego. Zasada działania bańki jest prosta – wytworzone w jej wnętrzu podciśnienie zasysa fałd skórny, prowadząc do jego przekrwienia. To powoduje aktywację mechanizmów obronnych organizmu i wytworzenie przeciwciał wspierających walkę z infekcją. Wykorzystując bańki możemy ponadto skutecznie zwalczać stany zapalne i ból. Zabieg najlepiej wykonywać na krótko przed snem, a następnie przez kilka dni unikać opuszczania domu, nawet w przypadku lepszego samopoczucia. Tradycyjna metoda stosowana często przez nasze babcie jest skuteczna, ale lepiej nie stosować jej przy wysokiej temperaturze ciała.
5. Ćwiczenia relaksacyjne
Jak już wspominaliśmy, długotrwały stres i brak snu (często wynikający z racji bezustannie odczuwanego napięcia) prowadzą do spadku odporności. Kortyzol będący hormonem stresu skutecznie upośledza system immunologiczny, zmniejszając ilość komórek odpornościowych. Z tego względu każdego dnia, obok zwykłych ćwiczeń fizycznych (które również wzmacniają odporność), warto ponadto uprawiać dowolne ćwiczenia relaksacyjne, gdyż doskonale obniżają one poziom stresu.