Układ sercowo-naczyniowy
Kiedy masz zbyt dużo cholesterolu LDL w organizmie, może on gromadzić się w tętnicach, zatykając je i zmniejszając ich elastyczność. Stwardnienie tętnic nazywa się miażdżycą. Ponadto Krew nie przepływa poprawnie przez sztywne tętnice, więc twoje serce musi ciężej pracować, aby przepchnąć przez nie krew. Z biegiem czasu, gdy płytka gromadzi się w tętnicach, może rozwinąć się chorobę serca.
Układ hormonalny
Gruczoły wytwarzające hormony w twoim ciele wykorzystują cholesterol do produkcji hormonów, takich jak estrogen, testosteron i kortyzol. Hormony mogą również wpływać na poziom cholesterolu w organizmie. Badania wykazały, że wraz ze wzrostem poziomu estrogenu podczas cyklu miesiączkowego kobiety, wzrasta również poziom cholesterolu HDL, a poziom cholesterolu LDL spada.
Układ nerwowy
Cholesterol jest niezbędnym składnikiem ludzkiego mózgu. W rzeczywistości mózg zawiera około 25 procent całkowitej podaży cholesterolu w organizmie. Tłuszcz ten jest niezbędny do rozwoju i ochrony komórek nerwowych, które umożliwiają mózgowi komunikację z resztą ciała. Podczas gdy potrzebujesz cholesterolu, aby mózg mógł optymalnie funkcjonować, jego nadmiar może być szkodliwy, ponieważ prowadzi do udarów mózgu - zakłóceń w przepływie krwi, które uszkadzają części mózgu, prowadząc do utraty pamięci, ruchu, trudności z połykaniem i mową oraz innych funkcji.
Układ trawienny
W układzie pokarmowym cholesterol jest niezbędny do produkcji żółci - substancji, która pomaga organizmowi rozkładać żywność i wchłaniać składniki odżywcze w jelitach. Jednak jeśli masz zbyt dużo cholesterolu w żółci, nadmiar tworzy kryształy, a następnie twarde kamienie w pęcherzyku żółciowym.
Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Obecnie istnieją już nowe i naturalne sposoby na walkę z cholesterolem. Badanie przeprowadzone z udziałem 237 osób dowiodło, że 30-dniowa terapia z wykorzystaniem polifenoli z bergamoty BPF w dawce 500 lub 1000 mg skutkowała znacznym (od 25 do 40%) obniżeniem stężeń frakcji LDL cholesterolu, redukcją stężenia triglicerydów (od 30 do 40%) oraz istotnym (od 20 do 40%) wzrostem stężenia cholesterolu HDL. Warto też zwrócić uwagę na monakolinę K. Jest fitostatyną (naturalną lovastatyną), pochodzącą z czerwonego ryżu poddanego fermentacji grzybem Monascus purpureus. Utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Nawet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), potwierdził rolę monakoliny K w prewencji chorób sercowo naczyniowych.✿
Bibliografia:
Superko HR, Williams PT, Dansinger M, Schaefer E. Trends in low-density lipoprotein-cholesterol blood values between 2012 and 2017 suggest sluggish adoption of the recent 2013 treatment guidelines. Clin Cardiol. 2019;42(1):101-110. doi:10.1002/clc.23115